Hangszersimogató – a zene gyógyító ereje

Szőke ovis kislány megszeppenve üldögél édesanyja ölében egy lócán. Ismeretlen helyszín, ismeretlen emberek a Budai Jurtaközpontban. Egyszer csak kitárul a jurta ajtaja, odabent félhomály és különleges illat lengi be a teret. A kislány szorongva lép be, még mindig édesanyja kezét markolássza. A következő pillanatban azonban, ahogy az első hangok előbújnak a különleges hangszerekből, megtörténik a csoda. A szorongás helyét önfeledt mosolyok, kíváncsiság, a felfedezés és a zene öröme veszi át. Ráadásul nem csak hallgatni lehet a különleges hangokat, a gyermek maga is kézbe veszi a hangszereket, kezdetben kissé bátortalanul, később annál lelkesebben csalja elő a hangokat. Ő maga, egyedül, határtalan lelkesedéssel! Számomra ez az élmény és a hatás, amit a kislányomon láttam nem hagyott kérdést afelől, hogy a Hangszersimogató csodákra képes. Ugyanakkor rengeteg kérdés felmerült bennem, amelyeket Korzenszky Klára énekesnőnek és Bársony Bálint zeneművésznek, a Hangszersimogató megálmodóinak tettem fel:

– Honnan indul a Hangszersimogató ötlete és mi volt a célotok?

Bársony Bálint: Gyermekkoromban sokszor szerettem volna kipróbálni különböző hangszereket hangszerboltokban, de a hangszerek ára és az eladók óvatossága miatt erre sosem volt igazán lehetőségem. Ebből a gondolatból kiindulva kezdtük el hét évvel ezelőtt zenészbarátaimmal a Hangszersimogató foglalkozásokat, ahol interaktív módon van lehetőségük a gyermekeknek belekóstolni a közös zenélés és éneklés adta önfeledt hangulatba, amely akár a zeneiskolás évek elkezdése előtt hangszerválasztóként is tökéletesen funkcionálhat.

Korzenszky Klára: Gyermekpszichológusként és énekesként egyaránt fontosnak tartom az aktív zenélés minél korábbi életkorban való elkezdését, hiszen a zenei fejlesztésnek a zenén kívüli területekre is kiterjedő személyiségfejlesztő, kognitív-, érzelmi- és szociális fejlesztő, úgynevezett transzferhatása van.

10382633_670537749749750_9114015196759515972_n

– Amellett, hogy mindketten profi zenészek vagytok, Klára gyermekpszichológusként dolgozik. Ez a tudás és tapasztalat hogyan segített a Hangszersimogató formálásában, a célok és a módszerek kialakításában?

Korzenszky Klára: Alapvető fontosságú, hogy a foglalkozásokon az egész család részt vesz, így szülő és gyermeke együtt lehet részese az élménynek, mely közös örömforrás és a kötődést is erősíti. A koncertek alatt fontos az interakció, a gyermekek és szüleik tényleges bevonása a játékba. Azáltal, hogy több érzékszervük (hallás, látás, tapintás) is használva van, az élmény komplexebbé válik, és sokkal jobban el tud raktározódni a memóriában. Olyan figyelmi játékokat is játszunk, mellyel nemcsak önmagukra, hanem a többiekre is figyelni kell, ezáltal fejlesztve a figyelmet és a kooperációs képességet. A koncerteken javarészt olyan gyermekdalok szólalnak meg, melyeket sokan ismerünk, ezért együtt tudjuk énekelni, ez a felszabadulás élményét hozza, és megteremti a közösségi élményt. Neurobiológiai kutatások bizonyították, hogy zenélés-éneklés közben az agyunkban endorfin szabadul fel, mely az agyi jutalmazóközpontot stimulálja, ezért örömöt, boldogságot érzünk közben. Az együtténeklésnek pedig evolúciós funkciója van: a közösen átélt öröm hatására nyugodtabbak, boldogabbak leszünk, erősödik a másik iránti bizalom, ami az együttműködés alapfeltétele. És tudjuk, hogy az együttműködés a faj fenntartása érdekében nélkülözhetetlen.

– Azt gondolom, hogy minden kisgyermek számára felejthetetlen élmény lehet a Hangszersimogató, de van-e esetleg olyan korosztály, akinek különösen érdemes kipróbálnia?

Bársony Bálint: Leginkább kisgyermekes családok szoktak érkezni koncertjeinkre. Fontos, hogy a koncert során mindenki számára akad feladat, nem maradhat ki belőle a család egyik tagja sem. A koncertek alatt folyamatosan együtt zenélnek velünk a gyermekek és szüleik a különböző ütőhangszereken. A színpadon a zenészek hangszerei mellett 8 db gyermekcajon várja, hogy a legbátrabb dobosok a zenekar tagjaivá válhassanak. A koncert után következik az igazi hangszersimogatás, amikor minden zenész hangszerét kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják. Zenésztársaink: Rieger Attila, aki elektromos gitárokon, Elek Norbert zongorán és Tar Gergely pedig ütőhangszereken játszik.

Korzenszky Klára: A zene mindenkié, azt gondolom, hogy bárki számára nyitottak a koncertek, és mindenki számára örömforrás tud lenni. Nagyon jó látni, ahogy a közönség közösséggé válik, ahogyan a gyerekek és a szüleik feloldódnak, egyre felszabadultabban tudnak az együttzenélés aktív részesévé válni. Számomra egyik legkedvesebb része a foglalkozásnak, amikor az apák dobolnak, az anyák énekelnek, és gyermekeik táncolnak rá. Pszichológusként sosem magában nézzük a gyerekeket, hanem fontos, hogy mindig egy család, egy rendszer részeként tekintsünk rájuk. A koncertnek ezen a pontján mindig megmutatkozik ennek a rendszernek az ereje.

dsc06423

 – Nagyon tisztelem, hogy beteg gyermekek számára is van lehetőség kipróbálni a Hangszersimogatót. A testi, lelki problémákkal küzdő gyermekek hogyan élik meg ezt a helyzetet, mit jelent számukra ez az élmény, hogyan segíti elő gyógyulásukat?

Korzenszky Klára: Pszichológusként a Bethesda Gyermekkórházban dolgozom, ahol a gyermekrehabilitációs osztályon, intenzív osztályon és égési osztályon súlyosan traumatizált gyerekekkel és családjaikkal foglalkozom. A rehabilitációs folyamat befejeztével traumafeldolgozó csoportokat szoktunk tartani, melyek célja, hogy kimozdítsuk a gyerekeket az egyedüllét érzéséből, csoportos élményprogramokkal csökkentsük frusztrációjukat, mozgósítsuk erőforrásaikat, interperszonális kapcsolataik újjáépülhetnek, segítve ezáltal a hétköznapi életbe való visszatérésüket. Ennek a terápiás folyamatnak a része, hogy egy teljes napot eltöltünk Bálintéknál a Jurtaközpontban. Kihasználjuk a természet közelségét, az állatokkal való együttlét harmóniáját. A hangfürdő, mint relaxáció, ellazulás, nagyon fontos a mind testileg, mind érzelmileg súlyosan megterhelt gyermekek számára. A közös zenélés, pedig itt is az örömről, a közösségi élmény átéléséről szól.

20992686_1638614372830075_3790565771566883481_n

Bársony Bálint: a napot az állatokkal töltött idővel, lovaglással kezdjük. A gyerekek kapcsolatba lépnek az állatokkal, majd felülnek a lovakra, fontos, hogy mindegyik, még a kerekesszékes gyermek is felül a lóra, sikerélménye lehet. Az állatok után bevonulunk a jurtába közös hangfürdőre. Fantasztikus élmény együtt lenni ezekkel a sokszor még a felnőtteknél is sokkal érettebb, tapasztaltabb gyermekekkel. A nap zárásaként együtt zenélünk, együtt rezgünk, énekelünk, mely útravalót nyújt a további napokra.

 3

– Új lemezeteken is megmutatkozik a zene és a pszichológia együttes jelenléte. Milyen gondolatok mentén alkottátok meg a Hangszersimogató Varázslások lemezt?

Korzenszky Klára: Mindennapi rohanó életmódunk, rutinjaink elfeledtetik velünk a körülöttünk lévő pozitív üzenetek fontosságát. A Hangszersimogató Varázslások – Azt kívánjuk szívesen című új lemezünkre olyan jól ismert népdalokat, játékokat és mondókákat válogattunk, amelyek  évszázadokon át kikristályosodott szövege  pozitív üzeneteket, jókívánságokat hordoznak. Úgy gondolom, hogy ezek a dalok szinte varázslatos módon a mindennapos nehézségek  során is kapaszkodóként szolgálhatnak,  sikeresen mozgósíthatják  megküzdési stratégiáinkat,  segíthetnek belső egyensúlyunk, valamint a környezetünkkel és a természettel kialakított harmonikus viszony visszaállításában, illetve fenntartásában.

„A zene, az igazi, a megtisztulás fürdője, olykor jeges, olykor forró. (…) A tisztulás igénye örök. A talentum, amellyel erre alkalmas zenét költhetett a perui pásztor, a székely öregasszony, az afrikai pigmi és a zenelejegyzésünk egyezményét ismerő Bach és Bartók, mindenféle technikán keresztül fülbe, szájba, kézbe, szembe, véráramba jutva elkezdi tisztító munkáját. Söpör, sikál, ás, kapál, gazol, lazít, egyenget, kiemel, fényesít.” (Kokas Klára)

A Hangszersimogató Klub 2017 őszi félév időpontjai a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban: szeptember 23.,október 7., november 4., december 16.

További információk:

https://www.facebook.com/hangszersimogato

Az interjút készítette: Kovács Szilvia tanácsadó szakpszichológus, Kreatív pszichológia, 2017.09.13.

Eredeti cikk online olvasható itt: http://lelkizona.blog.hu/2017/09/13/hangszersimogato_a_zene_gyogyito_ereje#more12812044

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük