Közös élmények a szülő-gyerek kapcsolat építésében

A Hangszersimogató nemcsak fantasztikus zenei élményt kínál: jóval több ennél! Legértékesebb aspektusa a közös élmény, amelyben a szülők a saját gyerekeikkel osztoznak. A közös, pozitív érzelmekkel telített élmény közelséget teremt, építi, mélyíti a kötődést, gazdagítja a beszélgetésekben újra feleleveníthető élmények tartományát.

Korzenszky Klára énekesnő és Bársony Bálint és zenekara oldott hangulatot teremtenek, játékra és aktivitásra hívják a gyerekeket. A zenekarban lelkes, barátságos „apafigurák” (Bársony Bálint, Elek Norbert, Rieger Attila és Tar Gergely) zenélnek – nagy kincs a mai apahiányos világban a gyereknek teljesen odaszentelődő kompetens felnőtt férfi!  A program ritmusa kiváló. A gyermekközönség életkori sajátosságaira épít, s így a zenedarabok bemutatása és a hangszerek ismertetése interaktív elemekkel, körjátékkal, mókázással váltakozik. A légkör megengedő, de csöppet sem kaotikus: szabad mozogni, dobolni, hangszereket simogatni, de akár félre is lehet húzódni. Korzenszky Klára (aki végzettségét tekintve gyermekpszichológus) arról is gondoskodik, hogy ne legyen túlpörgés: a gyors dallamokat csöndes, meditatív, lassú ritmusok követik, a félhomályban anya-apa ölébe hajolva meg lehet pihenni (tökéletes érzelemszabályozás). Így kellene – örömmel – tanulni és tanítani, s ezzel egyúttal a jövőbeli értékes hobbik ismeretét és szeretetét is megalapozhatjuk.

A program a szülők számára is élvezetes és bizonyára informatív is, hiszen ritkán adódik olyan alkalom, ahol láthatjuk a gyermekünk társas magatartását, vállalkozó kedvét, szerepvállalását csoporthelyzetben.

Kuritárné Dr. Szabó Ildikó, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, Debreceni Egyetem, Magatartástudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docens, 2017.06.11.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük